June-Maria, 25 år & mamma til seks sjarmtroll

Bevare felleskapet og våre Norske tradisjoner på 17.mai

  • 14.05.2017 kl.10:00

Nå nærmer den store dagen seg med stormskritt. Om kun tre dager skal hele landets befolkning feire landet vårt. Norge har bursdag, og tusenvis av oss strømmer til gatene for å spille i korps, gå i tog, spise is og kose oss sammen. I år som i fjor og året før der igjen, så er kanskje kjolen for liten, eller dressen vokst fra, hvilket som skaper kaos på kjøpesenteret de fleste steder. På instagram florer det bilder med inspirasjon til bordpynt til den store dagen, noe som i bunn og grunn er skapt av kjøpmennene rundt om kring. Tivoliene er rigget klare, og inngangsbillettene har økt betraktelig i pris de siste årene. På nettet kan man lese om hvor mye folk bærer seg ille av hvor mye «utenlandskeflagg» ikke hører hjemme i 17.mai toget. Og dette undrer jeg veldig på hvorfor skal få så mye oppmerksomhet.

Har dere lagt merke til utviklingen vi har her i landet? Altså jeg er «bare» 24 år gammel, men jeg kan selv se hvor enormt mye en 17.mai feiring har forandret seg bare fra jeg selv var barn. Det var nærmest obligatorisk å møte opp i tog, det var nok engasjerte medlemmer til at de lokale korpsene kunne spille musikk i sin egen bygd eller kommune. Man kledde seg i fine klær, og holdt på med aktiviteter til sent om kvelden. Man smilte fra morgen til kveld, og man snakket sammen på skolen om hvem som hadde vunnet sekkeløpet, eller spist flest is denne dagen.

Derfor lurer jeg så vanvittig mye på hvorfor stadig færre og færre velger å feire denne dagen. Hvorfor skal det være om å gjøre og ha den dyreste bunaden, det flotteste dekkede bordet, de fineste klærne, og den generelt mest kostbare 17.mai feiringen? Hvor har det blitt av engasjementet som gjør at det i mange bygder og kommuner må leies inn korps fra Sverige for å spille vår egen nasjonalsang og mange flere sanger vi kun synger på 17.mai? Vet dere at det kom opp et så latterlig forslag her i Skien, om at is ikke skulle få være en del av feiringen i år? Jepp, dere leste riktig. -Det gjorde det nemlig, og jeg lurer på om de som kom med et så latterlig forslag i det hele tatt husker hvordan det var å være et barn. Nei pokker ta, det er ikke 17.mai uten is, rennende is og servietter. Finklærne kan vaskes så lenge de små har en minnerik og trivelig dag. Klissete barnehender er sjarmen!

Selv er jeg kristen, jeg er født og oppvokst i Norge. Jeg elsker 17.mai, og for meg handler dagen om å feire dette flotte landet jeg er så heldig å få leve i. Mine barn får vokse opp her, og jeg føler på et vis at det er vår alles bursdag. Jeg er veldig for at man skal feire 17.mai og gå i toget med det norske flagget. Men jeg ser allikevel ikke ned på noen dersom de bærer et utenlandskflagg. Ei heller har jeg en bunad til 30.000 kroner, men en flott festdrakt til 1600 kroner som jeg kan bruke. Jeg kommer nok ikke til å ha det store fokuset på å dekke et aldeles nydelig bord, men jeg kommer til å ha fokus på glede, kjærlighet og samvær rundt spisebordet. Etter barna kanskje har satt sin personlige is-rekord,lekt og kost seg gjennom dagen og ettermiddagen, håper jeg at alle fem barna mine har skitnet til festdraktene sine så mye at jeg må bruke hele 18.mai på å få de rene, samtidig som jeg lar inntrykkene fra dagen før lande på minnebrikken i hodet mitt.

Det jeg prøver å si er at sammen er vi sterke. Sammen kan vi skape et felleskap og bevare våre norske tradisjoner. Flagg med det man har å flagge med, kle dere i det dere har å kle dere i, og pynt bordene deres med det dere har å pynte det med, så feirer vi sammen!! Hurra for Norge!

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits